Søndag 17.02.13

Søndag 17. februar 2013 kl 19.00 i ballsalen på Hotell Klubben - billetter kr 300

Gustav Mahler: Symfoni nr 4

NMH-kammerorkester under ledelse av Are Sandbakken

Sopranen Ditte Marie Bræin

Sopranen Ditte Marie Bræin er solist med NMH-kammerorkester under ledelse av Are Sandbakken i Gustav Mahlers symfoni nr 4 i kammerversjon av Klaus Simon.

I tillegg til strykere og blåsere er kammerorkesteret forsterket med to slagverkere og klaverinstrumentet harmonium. Konserten innledes med et kåseri ved Erlend Hovland som regnes som en av de fremste kjennerne av Gustav Mahlers musikk.

Gustav Mahler ble for alvor berømt da den vakre adagiettoen fra symfoni nr 5 ble brukt i Luchino Viscontis film Døden i Venedig på 1970-tallet. Nå blir det en sjelden mulighet til å bli nærmere kjent med Mahlers univers og musikken hans i en større sammenheng.

Symfoni nr 4 regnes som en av komponistens lyseste verk, fylt av gode minner fra ungdomstiden, til tross for den alltid tilstedeværende vekslingen mellom lykkelige drømmer og mer marerittaktige bilder. Kjennere karakteriserer dette som "musikk for såre sjeler".

Gustav Mahlers fire første symfonier blir ofte kalt Wunderhorn-symfoniene fordi flere av temaene stammer fra hans tidlige sanger med tekster fra Des Knaben Wunderhorn. Den fjerde symfonien er bygget rundt en enkelt sang. Das Himmlische Leben er et bilde av himmelen slik et barn ser det for seg. Det er benyttet på ulike måter i de tre første satsene og sunget i sin helhet av en sopransolist i fjerde sats.

Are SandbakkenAre Sandbakken er bratsjist i Oslo strykekvartett og professor i kammermusikk ved Norges musikkhøgskole. Han har hentet frem kammerversjonen av symfonien og har satt sammen et kammerorkester med høgskolens beste krefter.

Erlend HovlandSolist er den talentfulle sopranen Ditte Marie Bræin som nylig er tatt opp som medlem i prestisjefylte Det norske solistkor. Hun er barnebarn av komponisten Edvard Fliflet Bræin.

Førsteamanuensis Erlend Hovland skrev doktorgraden om Gustav Mahlers orkesterverk ved Boulez-instituttet i Paris og ved Universitetet i Oslo. Han leder nå doktorgradsutdanningen ved Musikkhøgskolen og er musikkritiker i Aftenposten. I fjor ga han ut praktverket "Vestens musikkhistorie fra 1600 til vår tid". Som innledning til konserten vil han gi oss en innføring i Gustav Mahlers musikk.

Program
bullet

Erlend Hovland: Kåseri om Gustav Mahlers musikk

Pause

bullet

Gustav Mahler (1860-1911): Symfoni nummer 4 i G-dur (1899-1900) i kammerversjon av Klaus Simon.

1. Bedächtig, nicht eilen
2. In gemächlicher Bewegung, ohne Hast
3. Ruhevoll, poco adagio
4. Sehr behaglich

Medvirkende
bullet

Erlend Hovland, introduksjon

bullet

Ditte Marie Bræin, sopran

bullet

Eivind Sandgrind, fløyte

bullet

Marianne Svenning, obo

bullet

Jorge Ros, klarinett

bullet

Anne Gunn Grimerud, horn

bullet

Eline Solum Gran, fagott

bullet

Marcus Berg, harmonium

bullet

Elsine Haugstad, klaver

bullet

Karoline Bjørhei, slagverk

bullet

Eivind Siljeholm,slagverk

bullet

Are Sandbakken, fiolin, konsertmester

bullet

Eva Stalheim, fiolin

bullet

Ingvild Spilling, bratsj

bullet

Ivan Roald, cello

bullet

Ole Sjølin, kontrabass

 

Quality Hotel Klubben, Storgaten 50, Tønsberg. Billetter kr 300 på telefon 94 82 38 56 (10-17), på billettsiden eller ved inngangen. Redusert billettpris kr 150 for studenter og ungdom opp til 25 år. Barn opp til 15 år gratis. Ledsagerbevis for funksjonshemmede aksepteres. Bankterminal er tilgjengelig.

 

- Engasjerte musikere, uhøytidelig atmosfære og et entusiastisk publikum - www.levendeklassisk.no